Welke kosten zijn er bij een scheiding en zijn deze aftrekbaar?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Zijn scheiding kosten aftrekbaar?

Een scheiding zorgt niet alleen voor veel regelwerk en gevoelens als teleurstelling, verdriet of boosheid, maar ook voor extra kosten. De hoogte van de kosten van de echtscheidingsprocedure is afhankelijk van het verloop van deze procedure. Bij veel problemen tussen u en uw ex-partner kan er een langdurige juridische procedure ontstaan, die erg kostbaar is. Een goed en voordeliger alternatief is mediation. Ontdek hier wat de kosten zijn van scheiden, mediation en welke kosten aftrekbaar zijn.

Wat kost scheiden?

Een advocaat bij een echtscheiding kost al snel € 150 tot € 200 per uur. Als u beiden een eigen advocaat neemt, gaan deze kosten dubbelop. Hoeveel u uiteindelijk kwijt bent, hangt af van hoe soepel of moeizaam de procedure verloopt, maar het kan al gauw tot in de duizenden euro’s oplopen. Daarnaast dient u ook griffierecht te betalen; dit zijn de kosten voor de afhandeling van de scheiding door de rechter. Kiest u voor mediation dan betekent dit dat u samen in gesprek gaat met één objectieve bemiddelaar. Het uurtarief van een mediator is lager dan dat van een advocaat en vaak is binnen enkele sessies alles geregeld. Houd wel rekening met bijkomende kosten voor eventuele locatiehuur en reiskosten. Verder betaalt u ook in het geval van mediation het griffierecht om de scheiding bij de rechter te regelen.

Bestaat er ook subsidie voor scheidingen?

Het is afhankelijk van uw inkomen en vermogen soms mogelijk om een subsidie of toevoeging te krijgen op mediation bij een echtscheidingsprocedure. Dit houdt in dat u zelf enkel een eenmalige eigen bijdrage hoeft te betalen van € 53 of € 105. U kunt deze subsidie of toevoeging aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand of vraag hierover meer informatie aan bij uw mediator; hij of zij kan dit ook allemaal voor u regelen. Hebt u een rechtsbijstandsverzekering, dan kan het ook zijn dat u op deze manier de kosten vergoed krijgt. U hebt dan meestal wel te maken met een wachttijd en een maximumbedrag.

Zijn scheiding kosten aftrekbaar?

De kosten die u maakt voor het regelen van uw scheiding zijn niet aftrekbaar. Wel mag u als u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner deze kosten opgeven als aftrekpost voor de inkomensbelasting, onder voorwaarde dat de partneralimentatie is geregeld binnen een echtscheidingsconvenant of door de rechter is opgelegd. Bent u degene die de alimentatie ontvangt en hebt u kosten gemaakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van partneralimentatie, dan kunt u deze kosten ook fiscaal aftrekken. Denk hierbij aan kosten voor juridische hulp en proceskosten. Ook eventuele kosten voor de incasso van alimentatie zijn fiscaal aftrekbaar. De advocaat- en proceskosten om de alimentatie te bepalen of te wijzigen zijn niet aftrekbaar.

Is kinderalimentatie aftrekbaar?

Sinds 2015 mag de ouder die kinderalimentatie betaalt deze kosten niet meer aftrekken. Deze belastingaftrek was voorheen geldig onder specifieke voorwaarden en wanneer het kind niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kon voorzien. Verder geldt dat kinderalimentatie door de Belastingdienst niet als inkomen wordt beschouwd. Dit betekent dat de kosten die worden gemaakt om kinderalimentatie te ontvangen niet fiscaal aftrekbaar zijn. De ouder die kinderalimentatie ontvangt hoeft hier ook geen belasting over af te dragen.

Meer informatie?

Meer weten over scheiding kosten en mediation? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere mediators in uw regio.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie