Is mediation de juiste aanpak?
‘Mediation’. Voor veel mensen is het nog een onbekend begrip. Misschien ben je verwikkeld in een lastig conflict en word je ineens de optie voorgeschoteld om via mediation het conflict op te lossen? Het is niet vreemd als je hier even over wilt nadenken of dat je nog twijfels hebt over of dit de juiste manier is om jullie problemen uit de weg te helpen. Voor een geslaagde mediation is het essentieel dat beide partijen bereid zijn om hieraan mee te werken.
Problemen tijdens mediation
Op de eerste plaats moeten beide partijen openstaan voor de mediation. Het is belangrijk dat ze op een open en eerlijke manier aan het mediation proces beginnen. Een probleem dat nog weleens opduikt tijdens een mediation proces is dat de betrokken partijen een verborgen agenda hebben, oftewel er speelt eigenlijk iets heel anders dan waarvoor de partijen aan de mediation zijn begonnen. Dit maakt het voor een mediator heel lastig om de partijen aan te zetten om tot een oplossing te komen. Een ander probleem ontstaat wanneer er in de schaduw een thuisfront meedoet en ongemerkt invloed uitoefent op de sessies.
Waarom meedoen aan mediation?
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je twijfelt om mee te doen aan mediation. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet goed weet wat je met de mediation precies wilt bereiken. Het is belangrijk dat je dit eerst voor jezelf goed op een rij zet. Misschien loop je ook met andere vragen rond als: wat is het voordeel van mediation? Hoe veel tijd gaat erin zitten? Hoe bereid ik me voor op een mediation? Het is een goed idee om deze twijfels en vragen eens tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan de orde te stellen. Dan kun je altijd nog na afloop bepalen of je bereid bent om mee te doen aan de mediation.
Wat is de doelstelling?
Het komt er kort gezegd op neer dat het belangrijk is dat bij de aanvang van een mediation voor iedereen, zowel voor de betrokken partijen die het conflict willen oplossen als voor de mediator, kraakhelder is wat de doelstelling is van de mediation. Het probleem moet duidelijk gedefinieerd worden. Wanneer duidelijk is wat het echte probleem is, is de oplossing al meteen een stuk dichterbij. Vervolgens kunnen er gerichte vragen worden gesteld om samen tot een effectieve oplossing te komen.
Geschikte mediator vinden
Het is belangrijk dat de betrokken partijen vertrouwen hebben in de mediator als onafhankelijke derde bij het oplossen van het conflict. Daarom bieden we je hier via Mediator-zoeken.nl de mogelijkheid om gratis offertes aan te vragen van meerdere mediators in jouw regio. Op basis hiervan kun je een geschikte mediator uitzoeken en een kennismakingsgesprek plannen om meer te weten te komen over de werkwijze en om al je vragen en twijfels op tafel te leggen.