VVD wil mediation in de wet laten opnemen

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

VVD blijft hameren op wettelijk regelen mediation

Het VVD-kamerlid Ard van der Steur blijft ondanks de kritiek van de Raad van State hameren op het wettelijk regelen van mediation. Hij schreef recentelijk een initiatiefvoorstel voor het bij wet regelen van mediation. In dit voorstel heeft hij naar eigen zeggen de kritiek van de Raad van State verwerkt.

Voordelen geen tussenkomst van rechter

Mediation kan een ideale manier zijn om een conflict op te lossen. Het is een methode waarbij geen rechter aan te pas komt. Dit brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Met de hulp van een objectieve mediator werken alle partijen die bij het conflict betrokken zijn zelf naar een oplossing toe die voor alle aanvaardbaar is. Dit biedt een stevigere basis voor de toekomst en een prettigere en vreedzamere manier voor het oplossen van een conflict. Verder is mediation ook nog eens minder tijdrovend en goedkoper dan gerechtelijke procedures.

Initiatiefvoorstel Ard van der Steur

Ook Ard van der Steur wijst op deze voordelen van mediation. Het zorgt ervoor dat de rechterlijke macht minder wordt belast en de betrokken partijen komen tot een bevredigendere oplossing. Hij benadrukt dat in conflicten die in Nederland worden opgelost met de inzet van een professionele mediator in 60% van de gevallen tot een positief resultaat leidt. De VVD wil met haar wetsvoorstel dat mediation zowel in het burgerlijk recht als in het bestuursrecht bij wet wordt geregeld. Dit zou betekenen dat advocaten verplicht worden om te bekijken of er bij een conflict mediation toegepast zou moeten worden. Verder wil de VVD ook dat de overheden een actieve rol gaan speken in het verwijzen naar mediation. Ook wordt er in het wetsvoorstel gepleit voor een register voor mediators om de kwaliteit te waarborgen en ook het tuchtrecht is geregeld.

Kritiek van de Raad van State

Toch blijft er tussen Van der Steur en de Raad van State onenigheid bestaan over de kwestie of de overheid randvoorwaarden moet opstellen voor mediation. Van der Steur stelt: “Nog steeds wordt maar 1% van de geschillen beslecht via mediation. Ga je nog eens 10 jaar niks doen en wachten totdat het een succes wordt of ga je mediation bij wet regelen? Wij maken de principiële keuze om die stap vooruit te zetten.” De Raad van State geeft als kritiek op het wetsvoorstel van Ard van der Steur dat hij hiermee de toegang tot de rechter kan belemmeren. Van der Steur gaat hier tegenin door te zeggen: “Dat doen we hiermee niet en bovendien zeggen de rechters zelf dat ze te veel zaken krijgen die ook via mediation beslecht kunnen worden.”

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie