Wat is familie mediation?
Een van de vormen van mediation die we hier nader willen belichten is familie mediation. Binnen elke familie is er weleens een conflict, bij de een is het conflict zo weer opgelost, maar soms kan een familieconflict zo hardnekkig zijn dat de betrokken familieleden het niet meer zelf opgelost krijgen. Wat veel mensen nog niet weten, is dat je ook in een dergelijke situatie een mediator kunt inschakelen.
Veelvoorkomende familieproblemen
Mediation begint in Nederland steeds meer bekendheid te krijgen als een toegankelijke manier om conflicten op te lossen. Met grote regelmaat worden er mediators ingezet om hulp te bieden bij problemen rondom echtscheidingen, maar familie mediation kan in nog veel meer situaties uitkomst bieden. Denk aan familieruzies over nalatenschap, onopgeloste ruzies uit het verleden, conflicten rondom zorg- en omgang of problemen binnen een familiebedrijf.
Doel van familie mediation
Het doel van familie mediation is niet anders dan alle andere vormen van mediation; bemiddeling tussen de ruziënde partijen om samen tot een duurzame en constructieve oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Omdat familieleden een nauwe band met elkaar hebben, kunnen de emoties vaak hoog oplopen. Dit maakt het soms lastig om zelf nader tot elkaar te komen. Een mediator kan als objectieve derde hierin een heel belangrijke rol spelen. De mediator kan helpen om op een menselijke en vredelievende manier tot een nieuw evenwicht te komen in de onderlinge verhouding tussen de familieleden.
Werkwijze
Familie mediation begint met een goed gesprek. Het gaat hier niet om therapie, zoals sommige mensen weleens denken. Bij mediation staat het oplossen van een concreet familieprobleem centraal. Therapie is bedoeld om ook het emotionele welzijn van de betreffende partijen te analyseren en te verbeteren. Het is belangrijk dat alle partijen bereid zijn om mee te werken aan de mediation. Van goede wil zijn, is een belangrijk vereiste om samen tot een oplossing te komen. Normaal gesproken zijn er een klein aantal mediation sessies nodig.
Samen tot een oplossing komen
Een belangrijk kenmerk van familie mediation, en mediation in het algemeen, is dat de betrokken partijen zelf de oplossing bepalen. Er wordt dus geen uitspraak gedaan zoals het geval is bij een rechtszaak waar de rechter bepaald hoe een bepaald probleem wordt opgelost. De familie mediator heeft enkel een begeleidende rol en helpt op een objectieve manier beide partijen om samen tot een oplossing te komen. Doordat de familieleden uiteindelijk zelf samen de oplossing bepalen gaat het vaak om een duurzame oplossing met goede toekomst perspectieven voor de onderlinge relatie.