Zo voorkomt u een vechtscheiding
Een scheiding is nooit een prettige gebeurtenis. U hebt zelf echter veel invloed op hoe dit traject verloopt. Als de beslissing eenmaal genomen is, is het maar beter om allebei uw best te doen, om de scheiding zo aangenaam mogelijk af te handelen. Wordt u overmand door emoties, dan zegt of doet u algauw dingen waar u later spijt van krijgt en waarmee u van uw scheiding een vechtscheiding maakt. Daarom geven we u hier enkele tips van ervaren echtscheidingsmediators om een vechtscheiding te voorkomen.
1. Ga niet direct in de aanval
De partij die zich het meest gekwetst voelt door de scheiding of die zich het slachtoffer voelt, heeft nog weleens de neiging om direct in de aanval te gaan. Hoewel dat in bepaalde gevallen begrijpelijk is, is dat niet de beste aanpak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan direct een advocaat bellen en alle communicatie met uw partner afkappen. Hiermee maakt u van uw scheiding meteen een strijd en is de kans heel groot dat het al snel uitloopt op een vechtscheiding. Zitten de emoties erg hoog? Geef dan aan dat u even tot uzelf moet komen en hervat binnen korte tijd de communicatie met uw partner op een rustige manier.
2. Let op uw communicatie naar de buitenwereld
Het is normaal dat u tijdens een scheiding steun zoekt bij vrienden of familie. Let wel op hoe u over uw scheiding praat tegen anderen. Het besluit om te scheiden wordt niet van de een op de andere dag genomen. Het kan niet anders, dan dat er al een tijdje wat mis was binnen de relatie. Aan een relatie dient u met zijn tweeën te werken. Als dit niet lukt, dan zullen beiden daar ‘schuld’ aan hebben. Vertel daarom niet aan iedereen hoe onverwachts dit kwam en dat het allemaal de schuld van de ander is! Het fundament voor een vechtscheiding is zo gelegd.
3. Kruip niet in de slachtofferrol
Kwijn niet weg onder het verdriet van de scheiding. Uiteraard moet er ruimte zijn om uw emoties te ventileren, maar doe dat niet in de buurt van uw partner. Gezien u eenmaal besloten hebt om ieder uw eigen weg te gaan, zet dat geen zoden aan de dijk. Sluit familie en vrienden niet buiten, maar ga juist in op hun aanbod om af en toe iets leuks te doen. Hoe sneller u er weer emotioneel bovenop bent, hoe beter u de scheiding af zult handelen, zonder dat het uitloopt op een vechtscheiding. Voorkom ook verhitte discussies en geschreeuw. Ben eerlijk en duidelijk in de communicatie naar uw kinderen toe, zonder uw partner onnodig in kwaad daglicht te zetten.
4. Ga niet elke vorm van communicatie dwarsbomen
Mogelijk komt tijdens de scheiding het onderwerp ‘mediation’ naar boven. Mediation betekent dat een professional in conflictbemiddeling u helpt om de communicatie tussen beiden prettig te laten verlopen, zonder daarbij partij te trekken. Dit is een toegankelijke en aangename manier om deze vervelende situatie snel op te lossen. Beide partijen doen hier vrijwillig aan mee. U kunt dit natuurlijk dwarsbomen, maar wat is dan uw alternatief? Een vechtscheiding? Met behulp van mediation kunt u dit juist voorkomen.
Tip: Blijf positief denken, hoe moeilijk dat tijdens een vechtscheiding ook is.
5. Geef mediation een eerlijke kans
Hebt u ingestemd met mediation, dan moet u dit proces wel een eerlijke kans geven. Het is daarvoor belangrijk dat u vertrouwen hebt in de mediator. Kies daarom bij voorkeur samen met uw partner een geschikte mediator. Een voorwaarde voor mediation is dat elke partij bereid is hieraan mee te werken. U hebt er dus niets aan om steeds maar te beklemtonen dat u er samen toch niet uitkomt. Andere struikelblokken die men vaak tegenkomt, is dat een van de partners steeds weer in de aanval gaat, verwijten blijft maken en in de slachtofferrol duikt. Vermijd dit gedrag. Het is belangrijk dat u bereid bent om aanvaardbare compromissen te sluiten.