Hypotheek en scheiding: hoe zit het nu eigenlijk?
>Een veelgehoorde vraag die opspeelt tijdens mediation bij een echtscheiding is: ‘Hoeveel hypotheek kan ik krijgen na mijn scheiding?’ Voor veel mensen die gaan scheiden is dit een belangrijke vraag, omdat ze graag na de scheiding hun eigen leven weer zo snel mogelijk op de rit willen krijgen. Er zijn echter een aantal belangrijke aandachtspunten waar u rekening mee moet houden binnen de mediation en ook moet u beducht zijn op belanghebbende partijen, die zich hier in gaan mengen.
Invloed van partneralimentatie op hypotheek
Een van de zaken die geregeld moet worden bij een scheiding is de partneralimentatie. Alleen wanneer u weet hoeveel partneralimentatie u zult ontvangen of betalen, is het mogelijk om te berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. De bank zal namelijk de alimentatie die u eventueel zult betalen aftrekken van uw inkomsten. Dit heeft dus direct invloed op de grootte van de lening die u kunt krijgen. Bent u degene die partneralimentatie ontvangt, houd er dan rekening mee dat dit vaak geen invloed heeft op de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen. Dit wordt namelijk beschouwd als een onzekere inkomstenbron.
De overwaarde van uw woning en uitkoopsom
Een ander aspect dat in ogenschouw genomen dient te worden, is de overwaarde van de echtelijke woning. Op hoeveel procent van de overwaarde hebt u recht? U krijgt bijvoorbeeld eenvoudiger een hogere hypotheek om de woning over te nemen, als de uitkoopsom laag is. Is de uitkoopsom erg hoog, dan zal de hypotheekverstrekker terughoudender zijn. Kortom, de partneralimentatie, de overwaarde van uw huis en de uitkoopsom moeten duidelijk zijn om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor een hypotheek.
Maak eerst afspraken die voor beiden aanvaardbaar zijn
Tijdens een echtscheiding komt er heel wat op u af. Het heeft een grote emotionele impact en er moet veel geregeld worden. Wanneer de communicatie tussen u en uw ex-partner niet prettig verloopt of wanneer er grote onenigheden zijn, kan een scheidingsmediator u daarbij helpen. Een mediator treedt altijd op als objectieve derde en trekt dus nooit partij! Het beste is om eerst alles samen met de mediator op een rij te zetten en afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. U wilt misschien ook graag een financieel adviseur of hypotheekadviseur raadplegen? We raden u aan om hier in de beginfase van de mediation even mee te wachten.
Waarom beter even wachten met een hypotheekadviseur?
Betrekt u direct vanaf het begin van de mediation hier een financieel adviseur of hypotheekadviseur bij, dan kan dit een prettig en eerlijk mediationtraject verstoren. Het doel van mediation is om samen tot een oplossing te komen, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Hypotheekadviseurs hebben een commercieel belang, zij willen er het liefst op aansturen dat minimaal één van de partijen een hypotheek afsluit. Er moet namelijk geld in het laatje komen! Zij kunnen het traject zodanig beïnvloeden dat uiteindelijk een van de partners zo min mogelijk alimentatie betaalt en er een lage uitkoopsom wordt bepaald, waardoor de hypotheekmogelijkheden voor deze persoon gunstiger zijn. De andere partij voelt zich daardoor juist benadeeld. Dit is niet het doel van mediation.
Wat kan een mediator voor u betekenen?
Een mediator kan u op een objectieve wijze de juist informatie verschaffen, door de berekening te maken van de partneralimentatie en erover te waken dat de vrije marktwaarde van de woning objectief wordt bepaald. Zo weet u wat u betaalt of ontvangt aan partneralimentatie en wat het bedrag van uw aandeel in de overwaarde van de woning is. Dit wetende, kunt u dit samen met uw ex-partner en de mediator bespreken en bepalen of u hier beiden mee akkoord gaat of dat er met onderlinge goedkeurig misschien iets anders afgesproken kan worden. Bent u het eens geworden over deze zaken, dan is het pas tijd om een beroep te doen op een hypotheekadviseur om de mogelijkheden voor een hypotheek te analyseren.