Conflict of scheiding oplossen? Mediation al eeuwenlang succesvol!

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation al eeuwenlang succesvol

Hoewel het lijkt alsof mediation, zoals we dat nu kennen, pas sinds enkele jaren in Nederland wordt aangeboden, is mediation al eeuwenoud. Het is al eeuwenlang een succesvolle manier om conflicten op te lossen. We zullen hier een korte blik werpen op mediation van toen en nu en op hoe mediation opnieuw een belangrijke plek in onze huidige samenleving heeft ingenomen.

Mediation in lang vervlogen tijden

Al ten tijde van de oude Grieken bestond er een soort van mediation. In die tijd werden berichten tussen de macht in Athena en in Sparta overgebracht door derden uit andere steden. Zij pasten de berichten vaak aan, zodat ze diplomatieker klonken om zo de goede vrede te bewaren. Ook in China werd in de tijd van de dynastieën al aan mediation bij conflicten gedaan. Enkele honderden jaren geleden kenden we in Nederland eveneens al een vorm van mediation via ‘De Leidse Vredemakers’. Zij behandelden conflicten voordat men naar de rechter ging.

Mediation als alternatief voor de rechtbank

Mediation zoals we dat nu kennen is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Hier ontstond tegen het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw een alternatieve manier om conflicten op te lossen. Dit werd Alternative Dispute Resolution (ADR) genoemd. Mediaton werd daar later een onderdeel van. Met ‘alternative’ werd bedoeld dat men de ruziënde partijen zelf tot een oplossing voor het conflict liet komen om zo de gang naar de rechter te vermijden. De nadruk ligt hier dus op coöperatie in plaats van competitie. Deze vorm van conflictbemiddeling werd vooral toegepast bij het oplossen van buren- en familieruzies.

Mediation bereikt Nederland

Vanuit de Verenigde staten bereikte deze alternatieve manier voor conflicten oplossen in de jaren ’80 van de vorige eeuw Nederland en andere delen van Europa. Mediation won steeds meer bekendheid en wordt vandaag de dag ingezet voor het oplossen van talloze conflicten; van burenruzies en familieconflicten tot arbeidsconflicten en geschillen met de overheid. Bij mediation wordt er rekening gehouden met de belangen van beide partijen. De mediator probeert de betrokken partijen dichter bij elkaar te brengen om zo samen tot een oplossing te komen die voor iedereen acceptabel is.

De rol van de mediator

De mediator oordeelt niet zoals een rechter en komt ook niet op voor één van de partijen zoals een advocaat. Een mediator blijft objectief en probeert de communicatie tussen de ruziënde partijen op een vreedzame manier op gang te brengen. Het streven is een situatie waarin er geen winnaars en verliezers zijn, maar alleen maar winnaars. Wanneer de partijen tot een oplossing komen kan deze vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst.

Betrouwbare mediator vinden?

Op zoek naar een alternatief voor de gang naar de rechter bij een conflict, dan is mediation beslist een aanrader. Wil je graag eens kennismaken met een betrouwbare mediator? Neem dan hier contact met ons op voor gratis en vrijblijvend advies.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie