Mediation bij ziekte door arbeidsconflict
Het komt misschien vaker voor dan je denkt dat mensen zich ziek melden na een conflict op het werk. Meestal gaat het om een reeks conflicten of een steeds verslechterende werksfeer waarbij het laatste conflict de druppel is die de emmer doet overlopen. Conflicten op het werk kunnen ziekmakend zijn en dienen zo snel mogelijk opgelost te worden.
Ziek door een arbeidsconflict?
Het kan gebeuren dat je door de opgehoopte stress op je werk ziek wordt. Maar niet meer naar je werk gaan na een conflict is geen oplossing voor het probleem. Doordat de gemoederen zo hoog zijn opgelopen is het uitpraten van het conflict op dat moment misschien niet mogelijk. Wanneer niet meteen een oplossing kan worden gevonden zal er een bedrijfsarts en het UWV ingeschakeld moeten worden. Alleen de bedrijfsarts kan bepalen of iemand na een arbeidsconflict echt ziek is. Dit is belangrijk, want alleen bij ziekte heb je recht op doorbetaling van loon in verband met arbeidsongeschiktheid.
Adempauze inlassen
In een dergelijke situatie kan men het beste een adempauze inlassen, of beter gezegd een zogeheten interventieperiode, waarbij de bedrijfsarts gebruikmaakt van de STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten. Er kan bijvoorbeeld een interventieperiode van twee weken ingesteld worden waarin de betrokken partijen de tijd krijgen om hun probleem op te lossen. In deze periode blijven het recht op loon en de overige arbeidsvoorwaarden bewaard, maar de werknemer hoeft niet te werken. In deze periode zal zowel de werknemer als de werkgever uitgebreid gehoord worden door de bedrijfsarts.
Strenge regels voor werknemers en werkgevers
Werknemers en werkgevers zijn in het geval van een arbeidsconflict verplicht om actief te zoeken naar een oplossing. De werknemer mag na een conflict niet zomaar thuisblijven als hij niet ziek is. De werkgever mag daarentegen ook niet zomaar stoppen met het uitbetalen van het loon. Wanneer de werknemer echter niet meewerkt aan het oplossen van het probleem vervalt zijn recht op loon wel. Maar ook wanneer de werkgever niet zijn best doet om het conflict op te lossen, dan is het niet mogelijk dat hij zomaar de arbeidsovereenkomst met de betreffende werknemer ontbindt. Maar hoe wordt een arbeidsconflict nu het beste opgelost?
Mediation bij arbeidsconflicten
De beste manier om een arbeidsconflict op te lossen is door in de interventieperiode de hulp van een mediator in te schakelen. Mediation hoeft, in tegenstelling tot wat veel mensen misschien denken, geen langdurig proces te zijn. In veel gevallen volstaat een klein aantal mediation gesprekken om een oplossing te vinden waarin beide partijen zich kunnen vinden. Beide partijen zijn er immers bij gebaat dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. De mediator dient een onafhankelijke derde te zijn die de situatie op een objectieve manier bekijkt. De mediator zal ervoor zorgen dat de mediation gesprekken in goede banen worden geleid en dat er op een vreedzame wijze een compromis wordt gesloten.