Scheiden zonder rechter of advocaat: wat is er mogelijk?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden zonder rechter of advocaat

Is het mogelijk om te scheiden zonder rechter of advocaat? Dat is een vraag waar veel mensen die op het punt staan om te gaan scheiden mee rondlopen. Niemand heeft zin in de rompslomp die komt kijken bij lange juridische procedures. Op het moment kan scheiden alleen via de rechter, maar als het aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie ligt komt daar binnenkort in sommige gevallen verandering in.

Verloop huidige scheidingsprocedure

Paren die willen scheiden zijn verplicht om dit via de rechter te doen. Ook hebben ze hiervoor een advocaat nodig. De advocaat dient namelijk een verzoekschrift voor de scheiding bij de rechtbank in te dienen. Wanneer de partners samen de scheiding aanvragen is één advocaat voldoende. Bestaat er onenigheid tussen de partners dan hebben beide partijen een eigen advocaat nodig.

Zonder rechter je scheiding regelen

Het wetsvoorstel dat Teeven heeft ingediend wil het mogelijk maken dat echtparen straks gewoon via de ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen scheiden, mits ze geen minderjarige kinderen hebben. Het idee hierachter is om echtparen die het eens zijn over hun scheiding zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te geven in het afhandelen van hun scheiding. Er komt bij deze scheidingsprocedure geen rechter aan te pas en ook de bijstand van een advocaat is niet meer nodig. Dit voorstel is nu voor advies naar diverse instanties toegestuurd.

Mediation bij scheiding

Deze nieuwe regeling staat echtparen natuurlijk niet in de weg om de hulp of het advies van een advocaat, notaris of een mediator in te schakelen. Een mediator kan echtparen bijvoorbeeld helpen om tot een acceptabele overeenkomst te komen voor wat betreft onenigheden rondom de scheiding. De mediator neemt hierin een onafhankelijke positie in. De volgende stap is dan ineens niet meer via een advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank om vervolgens de rechter de echtscheiding te laten voltrekken. Nee, je stapt eenvoudigweg naar de ambtenaar van de burgerlijke stand; gemakkelijk, snel en goedkoop.

Gelijkwaardigheid en constructief

Bij een scheiding is het belangrijk dat men in harmonie uit elkaar gaat en dat er oprecht aandacht is voor de belangen van beide partijen. Gelijkwaardigheid is hierbij heel belangrijk. Ook moet er gezamenlijk worden gezocht naar constructieve oplossingen, zodat beide partijen na de scheiding op gelijke wijze een nieuwe start kunnen maken en de toekomst vol vertrouwen tegemoet kunnen zien. In dit proces kan een mediator een zeer waardevolle rol spelen.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie