Teeven: verplichte mediation vechtscheiding te duur

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Verplichte mediation vechtscheiding te duur

Onlangs meldden we hier op Mediator-zoeken al dat de kinderombudsman Marc Dullaert wil dat er bij elke scheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken mediation verplicht wordt gesteld. Staatssecretaris Teeven vindt dit echter geen goed idee. Hij ziet het niet zitten om mediation verplicht te stellen bij echtparen met minderjarige kinderen die gaan scheiden en daar veel ruzie om maken.

Niet iets dat wettig bepaald moet worden

In een debat in de Tweede Kamer over het wel of niet verplichten van mediation bij vechtscheidingen zegt Teeven dat mediation niet iets is dat door de wet vastgesteld moet worden. Hij ziet liever dat de rechter echtparen, die verwikkeld zijn in een vechtscheiding, erop wijst dat ze op vrijwillige basis de hulp in kunnen schakelen van een mediator, ‘als zetje in de rug’. Teeven zal hierover in gesprek treden met de Raad van Rechtspraak.

Verplichte mediation kost te veel

De regeringspartijen VVD en PVDA zouden graag zien dat mediation verplicht werd voor mensen die in een echtscheiding zitten die gepaard gaat met veel geruzie en daarom om een gerechtelijke procedure vraagt. Teeven vindt het geen goed plan, omdat volgens hem mediation niet in alle situaties nodig is en omdat het te veel gaat kosten. Verplichte mediation bij vechtscheidingen zou Nederland ongeveer 17 tot 18 miljoen euro gaan kosten en dat geld is er gewoonweg niet.

Teeven wil mediation wel bevorderen

Teeven laat weten dat hij wel wil bekijken wat de mogelijkheden zijn om mediation vóór een rechtsprocedure bij vechtscheidingen te bevorderen. Hij wil bijvoorbeeld onderzoeken of het mogelijk is om vergoedingen te regelen voor mensen met een laag inkomen. Ook wil hij dat er onderzoek wordt gedaan naar of de kinderbescherming een rol kan spelen bij vechtscheidingen en mensen in een vroeg stadium kan doorverwijzen naar een mediator. Er moet volgens Teeven hoe dan ook sprake zijn ‘van drang en niet van dwang’.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie