Scheiden? De Kinderombudsman wil verplichte mediation

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Kinderombudsman wil mediation bij scheidingen verplichten

Er zijn in Nederland jaarlijks zo’n 14.000 scheidingen waarbij 20.000 kinderen betrokken zijn. Een goede scheidingsprocedure is heel belangrijk, want het blijkt dat circa 16.000 kinderen veel leed hebben van de scheiding van hun ouders. Veel echtscheidingen draaien namelijk uit op vechtscheidingen. De kinderombudsman Marc Dullaert wil daarom dat er bij elke scheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken een verplicht mediationgesprek wordt gevoerd.

Kinderleed na scheiding toegenomen

Op 1 maart 2009 werd de ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’ ingevoerd. Vorige week kwam er een evaluatierapport van deze wet uit, waaruit bleek dat het aantal vechtscheidingen met 15% is gestegen. Het welbevinden van de kinderen is afgenomen en agressief gedrag is toegenomen. De depressieve gevoelens naar aanleiding van een scheiding zijn zelfs met 20% gestegen. Marc Dullaert wil dit leed voorkomen en daarom schreef hij in een rapport dat op 31 maart 2014 uitkwam dat hij graag wil dat er bij echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken een verlicht mediationgesprek komt.

Als ouders er zelf niet uitkomen

Dullaert stelt dat ouders op de eerste plaats verantwoordelijk zijn om een scheiding goed te laten verlopen, maar wanneer de ouders er zelf niet op een degelijke manier uitkomen, dient de overheid maatregelen te nemen. Hij benadrukt ook dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding gelijk is aan kindermishandeling. Graag zou Dullaert willen dat de wet wordt aangepast en dat er in plaats van over ‘gelijkwaardig ouderschap’ over ‘gelijk ouderschap’ wordt gesproken. Dit detail zorgt namelijk vaak voor conflicten. Universitair docent Christina Jeppesen de Boer, van het Utrecht Centre for European Research into Family Law, zegt ook dat ‘gelijkwaardig ouderschap’ niet de juiste norm is. Vaak eisen ouders bij een scheiding de helft van de opvoeding op, zelfs wanneer dit voor de scheiding niet gelijk was verdeeld.

Minimaal één mediationgesprek

Dullaert wil met één verplicht mediationgesprek bereiken dat problemen eerder worden opgespoord. Wordt uit de eerste mediationsessie duidelijk dat de ouders er niet uitkomen, dan worden er nog twee extra mediationgesprekken gevoerd. Wordt er daarna nog geen oplossing gevonden dan gaat men over op het Duits model, waarbij er één regierechter wordt aangewezen. Dit moet slepende juridische procedures voorkomen. Ook moet er volgens Dullaert na een jaar geëvalueerd worden of de afspraken die zijn gemaakt ook daadwerkelijk worden nagekomen. Om te bekijken of deze maatregelen financieel haalbaar zijn pleit Dullaert voor het laten doorrekenen van deze plannen door het Centraal Plan Bureau.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie