Vergevingsgezind is positief voor psychisch en fysiek welzijn

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Vergeving bij echtscheiding

Wanneer partners vergevingsgezind zijn na een echtscheiding heeft dit een positief effect op hun psychisch en fysiek welzijn. Dit kwam naar voren uit een wetenschappelijk onderzoek van de sociaal-psychologe Esther Kluwer van de Universiteit van Utrecht. Kortom, wanneer je na een scheiding je partner gemakkelijk kunt vergeven heb je hier zelf veel voordeel van.

Vergeven goed voor je eigen welzijn!

Vergeven; het is voor veel mensen geen gemakkelijke opgave. Een echtscheiding maakt meestal veel heftige emoties los als woede en haat. Deze gevoelens kunnen een soepel verloop van het echtscheidingsproces in de weg staan. Wanneer er ook nog eens kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn, dan zijn de negatieve gevolgen nog groter. Het wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die niet kunnen vergeven een grotere kans hebben op depressies, andere psychische aandoeningen en hart- en vaatziekten. Misschien dat de uitkomst van dit onderzoek voor mensen die moeite hebben met vergeven dit proces wat gemakkelijker kan maken. Vergeven blijkt immers goed te zijn voor je eigen welzijn!

Echtscheiding en kinderen

Vergeving bij echtscheiding door de partners is ook van groot belang voor de kinderen. Kinderen ondervinden veel psychische en lichamelijke klachten wanneer de ouders tijdens en na de scheiding blijven door ruziën. De belangrijkste bron van conflicten blijkt het contact met de ex-partner over de kinderen te zijn. Alleen door hun boosheid en rancune links te laten liggen is het mogelijk om op een goede manier na een scheiding samen voor de kinderen te zorgen. Een belangrijke tip die mensen kan helpen om deze negatieve gevoelens opzij te schuiven is door zich erop te concentreren dat ze dit voor zichzelf en hun kinderen doen en niet voor hun ex.

Wat is vergeving?

Onder vergeving verstaan we dat je het feit dat je door een ander gekwetst bent niet meer uit in negatieve gevoelens en gedrag naar de ander toe. Vergeving maakt dat er ruimte wordt gecreëerd om weer op een positieve of neutrale manier met elkaar om te gaan. Dit is zeker na een ingrijpende gebeurtenis als een echtscheiding niet gemakkelijk. Vergeven is een proces dat tijd nodig heeft.

Mediation en vergeving

Het is aan te raden om voor het regelen van een echtscheiding te kiezen voor mediation in plaats van voor een juridische procedure. In plaats van dat de partners tijdens een juridische procedure tegenover elkaar komen te staan, gaan ze bij mediation samen aan tafel zitten om tot een oplossing te komen waar ze zich allebei in kunnen vinden. Een mediator is een expert in het nader tot elkaar brengen van mensen en het begeleiden van de communicatie. Deze positieve benadering kan de partners helpen om elkaar sneller te vergeven.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie